Ride the Lightning, האלבום השני של מטאליקה, יצא ב-27 ליולי 1984, 12 שנים אחרי שאני יצאתי לאוויר העולם. בניגוד אליי, שלא הפכתי לאיזו יצירת מופת או אפילו ליציאה בכלל, Ride the Lightning הפך, ולא רק בעיניי, לאלבום המופתי ביותר של הלהקה ששוחה בין ת'ראש מהוקצע למלודיה מענגת מוסרים חברתיים טעונים.


כשיצא אלבומם הראשון Kille'm All ב-1983 הלהקה הייתה אנונימית למדיי והופיעה בעיקר במועדונים מחתרתיים. ב-1984 הקהל כבר הכיר אותם יותר ו-METALLICA כבר התבססה כלהקת פאנק-מטאל רועשת וכריזמטית עם פוטנציאל לעשות הרבה רעש, ממשי וחברתי-תרבותי.
המוזיקה באלבום השני עצובה וקודרת בחלקה, ובנוסף פחות מהירה וטכנית מהמוזיקה של "Kill 'Em All".

מאפיין שחוזר על עצמו כמעט בכל שירי האלבום הוא התחלה מלודית ואז מעבר חד לקצב-ת'ראש כבד. האלבום יצא ראשית בחברת ההפקה העצמאית Megaforce Records בארה"ב, ובחברת Music for Nations באירופה ומכר מעל 80 אלף עותקים. בהמשך, בעקבות ההצלחה הזו, הלהקה חתמה עם Elektra Records שהוציאה את האלבום מחדש והוא זכה להגיע למקום ה-100 במצעד 200 השירים הגדולים של ארה"ב ללא כל השמעה ברדיו, ובסופו של דבר זכה לשישה אלבומי פלטינה.
Ride the Lightning הוא אלבום מגוון מבחינת התכנים שלו שכוללים נושאים חברתיים וביקורת חברתית לא מבוטלת, כמו-גם הפגנת ידע ומחווה לספרים ולסרטים שחברי הלהקה אוהבים. כמו-כן האלבום מגוון בממד המוסיקלי עצמו בזכות Dave Mustaine שלמרות ש"הועזב" והקים לאחר מכן את MEGADETH עדיין כתב חלק מהשירים ב-Ride the Lightning, כמו-גם בשל המעורבות המאד גדולה של הבסיסט Cliff Burton בכתיבת המוסיקה. Burton שזכה להשכלה מוסיקלית אקדמית כלל באלבום נופך הרבה יותר הרמוני, מלודי ומורכב, לעומת הת'ראש המאוד מהיר, בועט ופשוט למדיי של האלבום הראשון.


האלבום נפתח ב- Fight fire with fire. שיר שמדבר על החשש ממלחמה גרעינית שתביא לסוף העולם והכול מתוך יצר ותאוות הנקם והמלחמה של אומות ובמיוחד של מנהיגים. הנושא הזה מאד מעסיק את METALLICA וחוזר אף בשיר Blackened מהאלבום And Justice for All מ-1988.
בשיר Ride The Lightning שהוא שיר הנושא של האלבום מדובר בנידון למוות שמספר על חוויית ההוצאה להורג בכיסא החשמלי בזמן שהוא חווה אותה. שם השיר מבוסס על "העמדה", ספרו של סטפן קינג, ששם אחת הדמויות שנידונה למוות בכיסא החשמלי מתארת את האימה שבהמתנה למה שהיא מכנה "רכיבה על הברק". השיר מביא לידי ביטוי את הביקורת של הלהקה נגד עונש המוות, בין היתר בכך שלא מתואר הפשע שבגינו מוצא האסיר להורג, כמו-גם בכך שהכיסא החשמלי מתואר כשולח "ברקים" בגוף הנידון, מה שאמור להגביר את האימה והחרדה של המאזינים מההוצאה להורג באופן כה ברוטאלי ואכזרי. עם זאת METALLICA חסים מעט על המאזינים בכך שבסיום השיר נרמז במלים: " Wakened by the horrid scream, freed from the frightening dream" שהמדובר בחלום בלהות ותו-לא. Ride the Lightning הוא אחד מהשירים האחרונים ש-Dave Mustaine כתב עם הלהקה, וזה ניכר במלודיות והקדרות בשיר, יחד עם הריף העצבני והמבריק שיש כאלו שקוראים לו "ריף עכבישי".


For Whom the Bell Tolls נכתב בהשראת הספר "למי צלצלו הפעמונים" של ארנסט המינגווי, שנושאו היה מלחמת האזרחים בספרד.
Fade to Black הוא אחד הבלדות הראשונות ש-METALLICA כתבו, והוא כולל התייחסויות לנושאים "כבדים" כמו דיכאון, התאבדות וכיו"ב. באופן מוזר, דווקא השיר הכה מלא משמעות פסיכולוגית והעמוק הזה נכתב בהשפעת דניבת הציוד של הלהקה בפסטיבל, מה שגרם להם למחשבות קשות ולתסכול ועצב רב, כמו-גם חשש לעצם קיום הלהקה והמשך פעילותה. השיר הוא יצירה ארוכה המורכבת משלושה חלקים. הראשון הוא דואט איטי ומלנכולי של גיטרה אקוסטית וגיטרה חשמלית. החלק השני כולל שני בתים והוא מנוגד בסגנונו לחלק הראשון: הוא מהיר, חסר מלודיה וללא גיטרה אקוסטית; והחלק השלישי הוא למעשה סולו מלודי, עצוב וארוך של גיטרה חשמלית. מבחינת התוכן, הדובר בשיר הוא אדם מדוכדך אשר מאס בחיים, כפי שמראות השורות 'Need the end to set me free' ו-'Now I will just say goodbye'.


Trapped Under Ice מתאר אדם שלכוד מתחת למעטה של קרח, וזאת אחרי ש-Kirk Hammett צפה בסרט Never Cry Wolf שבו מתוארת סצנה שבה הגיבור נלכד תחת הקרח. השיר כולל ריפים ש-Hammett "לווה" מימין ב-EXODUS.
את Escape כתבה הלהקה ברגע האחרון באולפן ההקלטות מתוך כוונה שיהיה להם "להיט רדיו", ומשום כך הם לא אהבו אותו במיוחד (וכתוצאה מכך גם לא ניגנו אותו בהופעות עד 2002).
Creeping Death את קטע הדיבור המעין טקסי באמצע השיר שכולל את המלים "Die, by my hand!" כתב Kirk Hammett עוד בצעירותו והוא אף נכלל בשיר של EXODUS שנקרא באופן לא מפתיעDie by His Hand והוקלט כדמו אבל לא שוחרר באלבום רשמי.
Call of Ktulu היא יצירה אינסטרומנטלית (ללא מילים) ארוכה, המתאפיינת במלודיה מורכבת ומתפתחת ובהרמוניה רבת עוצמה. הכותרת של הקטע מתייחסת לאל המיתולוגי שיצר סופר המדע הבדיוני הגותי H.P. Lovecraft ושבמקור שמו נכתב Cthulhu. בראיונות מספר James Hetfield ששינה בכוונה את שמה של המפלצת ל-Ktulu משום שרצה להקל על המאזינים לבטא את מה שנראה היה לו בלתי אפשרי לביטוי – הצירוף של האותיות CTH. היצירה הולחנה על הגיטריסט הראשון של מטאליקה, דייב מאסטיין. זאת אחת מהיצירות האינסטרומנטלית האהובות ביותר של מטאליקה בעיני מעריצי הלהקה. קת'ולהו הוא דמות שטנית בדיונית מסיפוריו של ה.פ. לאבקרפט ושמו של השיר הוא כשמו של אחד מסיפוריו.
Ride the Lightning פחות מחתרתי-אנרכיסטי מקודמו, ופחות כבד ומופק לעילא מנבא אחריו. אבל הוא אלבום שבעיניי שילב באופן מושלם בין מלודיה והרמוניות נעימות ומפעימות, רגשות זעם ותסכול הנובעים מאי-צדק חברתי ומטאל כבד ואפל שמחבר למקומות העמוקים ביותר בנפשו של נער מתבגר בן 13 ב-1985 (השנה שבה הכרתי את האלבום – שנה לאחר צאתו).


זה האלבום שהוא מטאליקה בעיניי. גם בגיל 50 .